Reisverslag Chinareis Wim en Sander Nijdam

Vrijdag 5 april, vertrek Amsterdam.

Vliegreis van Amsterdam naar Beijing.

Zaterdag 6 april, Beijing, 19ºC, winderig

Aankomst in Beijing, kennismaking met gids en groep, verkenningstocht in de omgeving van het hotel en eten met de groep.

Zondag 7 april, Beijing, 15ºC, winderig

Verkenningstocht met de groep door de stad (antiekstraatje, bell- en drumtower), zelf naar de zijdestraat en een parkje geweest, 's avonds naar een acrobatiekvoorstelling.

Maandag 8 april, Beijing, 11ºC, winderig

Excursie naar de Ming-graven en de Chinese muur, 's avonds met de groep Peking-eend eten.

Panoramafoto van de Weg van de Geesten

Dinsdag 9 april, Beijing, 17ºC, zonnig

Excursie naar Confucius- en Lamatempel, wandeling door de stad en bezoek aan kolenheuvelpark, 's avonds naar de nightmarket.

Panoramafoto van Lamatempel

Woensdag 10 april, Beijing, 18ºC, zonnig

Excursie naar Plein van de Hemelse vrede, Verboden Stad en tempel van de hemel.

Donderdag 11 april, Beijing, 22ºC, zonnig

Excursie naar het zomerpaleis, 's middags zelf naar een warenhuis, 's avonds weer eten met de groep.

Vrijdag 12 april, Beijing, Chóngqìng, 23ºC, half bewolkt

Vliegreis van Beijing naar Chóngqìng, daar de stad verkend, vertrek van de Yangzi-river-cruise.

Zaterdag 13 april, Fengdu, Wanxian, 27ºC, regenachtig

Yangzi-river-cruise. Stoppen in de plaatsen Fengdu en Wanxian.

Zondag 14 april, Grote en kleine 3 kloven, 29ºC, zonnig

Yangzi-river-cruise, door grote 3 kloven varen, met kleine bootjes door kleine 3 kloven varen, drieklovendam.

Panoramafoto van de Xîlíng Xiá

Maandag 15 april, Yíchang, Wuhàn, Xi'an, 29ºC, bewolkt

Met de bus van Yíchang naar Wuhàn, vandaar met het vliegtuig naar Xi'an.

Dinsdag 16 april, Xi'an, 20ºC, zonnig

Excursie naar terracotta leger en wandeling door Xi'an.

 1. Terracotta paarden en krijgers. Een of ander museumpje waar de helft van onze Chinese reisgenoten uitstapt en entree betaald. Wij besluiten te blijven zitten.
 2. Nog een museum. Dit museum staat wel in de reisgids, dus besluiten we dit te gaan bekijken. Er is redelijk veel te zien en het is best interessant.
 3. Weer een soort museum. Ditmaal het "Underground Palace". Dit bestaat uit zeer grote macquettes van het graf van Qin Shihuang (zie stop 4). Het ziet er allemaal een beetje knullig uit, maar is verder wel grappig.
 4. Nu komen we bij de eerste interessante stop: de grafheuvel van Qin Shihuang. Dit is eigenlijk gewoon een grote berg waaronder een prachtig graf zou moeten liggen. Dit wordt wel bevestigd doordat de gemeten kwikconcentratie onder de heuvel duidelijk hoger is dan in de omgeving en deze keizer in zijn graf rivier van kwik zou hebben. We beklimmen de heuvel en hebben een aardig uitzicht, maar wat ons het meest verbaasd is een klein legertje terracotta soldaten in een hoek van het park. We lopen hier naar toe en zien dat je er gewoon tussen door kan lopen. De soldaten lijken origineel te zijn, want sommigen zijn gerepareerd en andere missen delen, maar je weet dit nooit zeker in China.
 5. Ook in deze tocht zit een commerciële stop. We moeten allemaal een grote souvenirwinkel in, waar we ook redelijk snel weer uit zijn.
 6. Een terracotta krijger Nu komen we bij ons eigenlijk doel aan: het echte terracotta leger. Eerst moeten we nog gaan lunchen. We worden naar een restaurant gestuurd, wat voor veel geld erg matig eten heeft. We hebben een hele kip (inclusief kop) die een beetje taai is. Na de lunch lopen we via een grote souvenirmarkt naar de ingang van het goede terrein. In het eerste gebouw dat we binnengaan bevinden zich enkele mooie opgegraven voorwerpen, waaronder twee complete bronzen koetsen met paarden (ongeveer 1 meter hoog). Vervolgens gaan we naar de hal met daarin kuilen nummers 2 en 3. In deze kuilen bevinden zich voornamelijk officieren en dergelijke. Een groot deel hiervan is nog niet goed blootgelegd en dan ook niet erg interessant. Wel staan er enkele mooie, goed gerestaureerde beelden in vitrines.
  Als laatste gaan we naar kuil nummer 1. Dit is de grootste kuil, met daarin 6000 soldaten. Dit is een prachtig en overweldigend gezicht. Gelukkig is het niet zo druk als we verwacht hadden (we waren gewaarschuwd), dus konden we alles goed bekijken. Ook mag er tegenwoordig gefotografeerd worden in de hallen.
  We lopen terug naar onze bus en komen onderweg nog een paar Chinese schoolklassen tegen die allemaal hun beste "Welcome to China" op ons willen oefenen.

  Panoramafoto van het terracotta leger
 7. Op de terugweg wil de bus nog stoppen bij het Huáqïng zwembad, maar als iedereen in de bus laat merken daar geen zin in te hebben rijden we toch maar gewoon terug naar Xi'an.

Woensdag 17 april, Xi'an, Píngyáo, 16ºC, bewolkt

Bezoek aan pagode van de kleine wilde zwaan, met de trein van Xi'an naar Píngyáo, avondwandeling door Píngyáo.

Donderdag 18 april, Píngyáo, Tàiyuán, Beijing, 20ºC, zonnig

Wandeling en fietstocht in Píngyáo, busreis van Píngyáo naar Tàiyuán en vandaar verder naar Beijing.

Vrijdag 19 april, Beijing, Amsterdam, 23ºC, zonnig

Vliegreis van Beijing terug naar Amsterdam.